RESTITUTIE Duitsland geeft als eerste schat Benin City terug

25-03-2021

 

Duitsland gaat de bronzen beelden van Benin teruggeven aan Nigeria. De beslissing zet druk op het British Museum, dat het grootste gedeelte van de in 1897 geroofde schat bezit.

Als eerste westerse land belooft Duitsland om zijn bronzen van ­Benin terug te geven aan Nigeria. Andreas Görgen, hoofd cultuur van het Duitse ministerie van ­Buitenlandse Zaken, maakte dat bekend na een bezoek aan de ­Nigeriaanse staat Edo vorige week.

De bronzen van Benin vormen een van de bekendste geroofde kunstschatten ter wereld. Britse soldaten plunderden in 1897 de stad Edo, het huidige Benin City. De belangrijke handelsstad was de hoofdstad van het koninkrijk Benin, niet te verwarren met ­Nigeria’s buurland Benin. Duizenden kunstvoorwerpen, voornamelijk bronzen en ivoren beelden, werden gestolen uit het koninklijk paleis. Daarna maakten de 1.500 soldaten de stad met de grond gelijk.

Ook in Nederland

De brutale aanval werd voorgesteld als vergelding omdat Benin het jaar voordien een aantal Britse soldaten had gedood, maar dat ­incident was vooral een excuus om Ovonramwen, de oba of koning, opzij te schuiven. De regio was en is een belangrijke exporteur van palmolie, waarvan de oba het ­monopolie in handen had, terwijl de groeiende Britse industrie er steeds meer van nodig had.

Bron: De Standaard Online